Izbornik
29.03.2021

Studio ARX donira projektnu dokumentaciju za obnovu potresom stradalog područja

Studio ARX donira kompletnu dokumentaciju za obnovu jedne obiteljske kuće stradale od potresa krajem 2020.g na području Sisačko-moslovačke županjije.

Donirana dokumentacija pokriva sve faze, od ishođenja legalnosti postojeće kuće, ocjene stanja konstrukcije i oštećenja, projekta uklanjanja kuće uništene u potresu, do glavnog i izvedbenog projekta s pripadnim troškovnicima spremnim za javno nadmetanje.

Zadovoljstvo nam je bilo pomoći plemenitoj akciji Općine Tisno koja je odabrala kuću obitelji Ivane Telebar iz Stare Drenčine, koju će zajedno s donacijama građana i poduzetnika obnoviti.

više...
10.02.2021

Gotovi su radovi na 'Ribici', novom dječjem vrtiću u Jezerima: Uskoro 'useljava' 50 mališana

Dovršeni su svi radovi na novom dječjem vrtiću 'Ribica' u Jezerima vrijednom 7,8 milijuna kuna u kojem će svoje mjesto ubrzo naći 50 mališana, doznajemo od Ivana Klarina, načelnika Općine Tisno.


- U ovom teškom vremenu završili smo još jedan važan projekt financiran EU sredstvima na području Općine Tisno-novi dječji vrtić Ribica u Jezerima. Vrtić je kapaciteta za 50 djece, a osim cjelodnevnog programa po prvi puta u Jezerima upisati ćemo i jasličku grupu – kaže Klarin.

Naglašava kako je kod izgradnje vrtića posebna pažanja posvećena modernoj arhitekturi i zadovoljavanju svih najsuvremenijih pedagoških standarda.

- Ukupna cijena gradnje s opremanjem objekta i projektnom dokumentacijom je 7,8 milijuna kuna, a 80 posto sredstava financirano je iz Europskog fonda za ruralni razvoj. U postupku smo ishodovanja uporabne dozvole nakon koje će vrtić vrlo brzo i primiti prve mališane – zaključuje načelnik Općine Tisno.

Pogledajte fotogaleriju.
https://www.sibenik.in/zupanija/gotovi-su-radovi-na-ribici-novom-djecjem-vrticu-u-jezerima-uskoro-useljava-50-malisana/133844.html

više...
20.07.2020

Veliki uspjeh šibenske Kocke i Arxa: Hajdukov nogometni kamp u Trogiru gradit će se prema njihovom rješenju

Hajdukov nogometni kamp bit će izgrađen na lokaciji vojarne u Divuljama, odlučili su trogirski gradski vijećnici koji su na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno usvojili točku o davanju suglasnosti za sklapanje sporazuma o poslovnoj suradnji s HNK Hajduk. Konceptualno rješenje za nogometni kamp izradila je šibenska kreativna agencija Kocka u suradnji s arhitektonskim studijem Arx.

– Mnogo puta do sada ponavljali smo i vjerujem da ste svi toga svjesni, kako je gradnja nogometnog kampa Hajdukov kapitalni projekt, naš najvažniji infrastrukturni projekt u 21. stoljeću i čvrsti temelj bez kojeg se klub ne može razvijati i napredovati. Zato s izuzetnim ponosom možemo potvrditi da se danas nalazimo na polaznoj točki jedne velike priče na kojoj se dugo i u tišini radilo, a koja će nam osigurati kontinuitet odgoja i proizvodnje elitnih igrača, talentiranih nogometaša i kvalitetnih osoba, što je kroz cijelu povijest krasilo Hrvatski nogometni klub Hajduk i našu Akademiju ‘Luka Kaliterna’ – kazao je predsjednik Uprave HNK Hajduk Marin Brbić nakon sjednice Gradskog vijeća.
Mirna Vulin iz agencije Kocka izložila je tom prigodom konceptualno rješenje Akademije ‘Luka Kaliterna’ na kojoj su radili zajedno s Arx-om.
– Razvoj koncepta sportskog kampa HNK Hajduk ‘Luka Kaliterna’ je bio izazovan i lagan posao istodobno. Izazovan jer je očekivanje i potrebe kluba kao što je Hajduk bilo potrebno zadovoljiti s obzirom na potencijal prostora u Divuljama, s obzirom na narasle potrebe kluba, na javne potrebe Grada Trogira, mogućnost višestrukih (EU) izvora financiranja i to sve u skladu s vrhunskim sportskim standardom. S druge strane, upravo su postavljeni okviri učinili konceptualizianje kampa laganim poslom. Veliki entuzijazam i sinergija radnog tima u ostvarenju ove dugogodišnje Hajdukove težnje omogućio je da se nogometni kamp ‘otkrije sam’ i veliko nam je zadovoljstvo sto smo bili dio ove priče – poručila je Vulin.
Damir Lasinović iz Arx studija objasnio je kako je lokacija u Divuljama izuzetno bitna, s obzirom na blizinu mora koja omogućava desalinizaciju kao bitan preduvjet održivosti kampa, budući da pet terena trebaju 160 kubika vode dnevno, a povezanost je izvrsna.

– Oblik parcele omogućava idealan položaj većine nogometnih terena u smjeru sjever – jug. Puno sunca za fotonaponsku elektranu i potpunu energetsku samostalnost. Sva infrastruktura prisutna u neposrednoj blizini. Arhitektura će biti zelena, održiva, rahla, prilagođena osobama sa posebnim potrebama, 100 posto energetski učinkovita i primjerena mjerilu lokacije. Visina objekata osim tribine stadiona će biti dvije etaže i maksimalnih 8 metara, uklopljenih u visoku vegetaciju borova kakav je i bio nekadašnji standard održivog projektiranja uz more. Dvije su platforme koje definiraju projekt, potrebe sportskog kampa Hajduka i javne potrebe Grada Trogira. Konceptom su vrlo uspješno artikulirane i ne dolazi do preklapanja korisnika. Vizualni identitet i originalnost izražaja je imperativ, kao i u svim sportskim kampovima velikih nogometnih klubova, ta prepoznatljivost će biti jasna u svakom dijelu kampa. Sadržaji su vidljivi u materijalima prezentacije i ne bih ponovo nabrajao. Ono što je prednost je svakako prostorno planska dokumentacija koja omogućava sve što je planirano, a to je zona obuhvata omeđena zelenim pojasom, kamp zatvorenog tipa sa integracijom manjih klubova iz zone, kao i vanjskih korisnika izvan nogometa – iznio je Lasinović.
Inače, zadovoljstvo pozitivnom odlukom gradskih vijećnika nije krio ni gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

– U ime građana grada Trogira mogu reći da sam sretan što će Hajduk svoj kamp, svoj drugi dom, imati upravo u našem gradu. Realni smo, razmišljamo održivo i zato je projekt zamišljen realno, fazno i financijski održivo. U nama će Hajduk imati partnera, a gradske službe po pitanju promjene prostorno planske dokumentacije koja je potrebna za dio projekta, izdavanju dozvola i ostalim koracima će biti maksimalno efikasne tako da planirana dinamika realizacije projekta ne bude ugrožena – kazao je Bilić.

Dodao je i kako je ‘ovakav sadržaj, na ovoj lokaciji i s nama kao partnerima, preduvjet za stvaranje sportskog sadržaja bez konkurencije u ovom dijelu Europe’.

– Nakon sporazuma o poslovnoj suradnji koji je prije nešto više od tjedan dana potpisan između NK Trogira i Hajduka ovo danas bih označio bitnom točkom za trogirski nogomet i trogirski sport. Naša djeca i seniori će nakon obnovljenog terena na Batariji dobiti novi teren, dodatne sportske sadržaje i priliku razvijati se uz najbolje što Dalmacija ima. Pred nama je puno posla, ali ovo držim jednim od najvažnijih koraka u novijoj povijesti Hajduka i velikoj prilici za Trogir – zaključio je trogirski gradonačelnik.
Prezentaciju možete preuzeti OVDJE.

Podsjetimo, Kockin tim predvođen Markom Barišićem izradio je i projekt Muzej Poljuda i Interpretacijski centar Hajduka, koji će biti uređen na oko 2.500 metara četvornih prostora smještenog ispod istočne tribine stadiona Poljud, a koji je predstavljen na Hajdukov 109. rođendan sredinom veljače. Nizom interaktivnih interpretacijskih elemenata posjetiteljima će se kroz tri etaže ispričati stoljetna priča o splitskom sportu i Hajduku te jedinstvena arhitektonska priča stadiona.

https://sibenskiportal.hr/iz-hrvatske/veliki-uspjeh-sibenske-kocke-i-arxa-hajdukov-nogometni-kamp-u-trogiru-gradit-ce-se-prema-njihovom-rjesenju/

https://hajduk.hr/pdf/sportski-kamp-hnk-hajduk--kompleks-divulje/388

više...
06.02.2020

Guštanje u 'Ribici': Novi vrtić bit će izgrađen do jeseni; Cjelodnevni boravak i jaslice i u Jezerima

Radovi na objektu novog dječjeg vrtića “Ribica“ u Jezerima, koji se gradi na lokaciji starog, nadomak sportsko-tematskog parka Petrov vrt, ulazi u drugu fazu gradnje. Dakle, u fazu unutarnjeg uređenja i opremanja.
Radovi, koje izvodi splitska građevinska tvrtka “Reliance“ d.o.o., počeli su u listopadu prošle godine i napreduju bržim tempom nego li je to planirano.
- Građevinski radovi na podizanju samog objekta, prema planiranoj dinamici, trebali su biti gotovi do Uskrsa, odnosno sredinom travnja, a to što se izvode bržim tempom u potpunosti nam odgovara. Na određeni način to je jamstvo da će svi radovi na unutarnjem uređenju i opremanju, biti okončani do početka nove pedagoške godine, rekao nam je načelnik općine Tisno Ivan Klarin.
Podsjeća da se radi o vrlo važnoj investiciji ne samo za Jezera, već i za općinu u cjelini, te sam otok Murter, za koju je Općina Tisno na natječaju povukla 80 posto sredstava vrijednosti investicije iz EU fondova. Točnije, kroz mjeru 7.4.1 programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, dobili su oko 6,6 milijuna kuna za građevinske radove, a kroz mjeru 7.4.2 dodatnih pola milijuna kuna za opremanje vrtića.
Tri odgojne skupine
- Ukupna investicija, uključujući i kompletno opremanje vrtića te uređenje okoliša, procijenjena je na oko 8,2 milijuna kuna, tako da smo dio sredstava osigurali u općinskom proračunu. Kapacitet novog vrtića je 55 do 60 djece, imat će tri odgojne skupine, poludnevni i cjelodnevni boravak djece te po prvi put i jasličku skupinu. U starom vrtiću u Jezerima imali smo samo poludnevni boravak djece i tu je bilo njih 22. Znatan broj djece iz Jezera roditelji su upisivali u vrtić “Spužvica“ u Tisnom, kojeg smo otvorili 2015., upravo iz razloga što u svojem mjestu nisu imali cjelodnevni boravak i jaslice, govori općinski načelnik Klarin.
Na jesen će se priča promijeniti jer će novi vrtić u Jezerima, ako se nastavi raditi kao dosada, otvoriti svoja vrata svim skupinama djece predškolske dobi. Inače, od 1. srpnja prošle godine, dječji vrtić u Jezerima je zatvoren zbog pripremnih radova za gradnju novog objekta, a sva djeca koja su ga pohađala, početkom 2019./20. pedagoške godine upisana su u centralni vrtić u Tisnom. Izgradnjom novog objekta u Jezerima, kazati će u razgovoru Klarin, žele osigurati kvalitetne uvjete boravka djece u vrtiću, uključujuči primjenu svih pedagoških standarda, a s druge strane roditeljima omogućiti da posao kojim se bave obavljaju bez opterećenja i pitanja tko će im brinuti o djeci dok su na radnom mjestu. I ne samo to, Općina ima sluha i za druge oblike pomoći roditeljima, djeci i mladima.
- Nisu to populističke mjere, već naša želja i mogućnosti koje u proračunu imamo da pomognemo mladim obiteljima. Prateći provođenje mjera iz našeg socijalnog programa vidljivo je da zadnjih nekoliko godina imamo sve više upisane djece u vrtiće, ali i više novorođene djece.

Članak pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji:
https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/vijesti/zupanija/clanak/id/644967/gustanje-u-39ribici39-novi-vrtic-bit-ce-izgraen-do-jeseni-cjelodnevni-boravak-i-jaslice-i-u-jezerima#&gid=null&pid=3

više...